Artikel

Vänsterpartiet säger ja till svensk Libyeninsats!

Pressmeddelande om Libyen från Vänsterpartiet:

Vänsterpartiets partistyrelse sade under onsdagsmorgonen ja till ett svenskt deltagande i den internationella insatsen i Libyen. Beslutet fattades under ett extrainkallat möte och innebär att partiet kommer att stödja regeringens proposition som ska debatteras och avgöras i Riksdagen på fredag.

– När regimen i Libyen försöker krossa folkets krav på frihet och demokrati med blod och övergrepp är det viktigt att omvärlden reagerar och agerar inom folkrättens ramar. När FN nu uppmanar världens länder att skydda den libyska civilbefolkningen tycker vi det är viktigt att också Sverige är berett att bidra för att förhindra att det libyska flygvapnet attackerar sin egen befolkning, säger Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet kommer även att lägga ett särskilt yttrande där partiet lyfter fram behovet av humanitära satsningar i Libyen, samt FN-resolutionens tydliga skrivningar om eldupphör.

Regeringens proposition innebär att Sverige skickar åtta stycken JAS 39 Gripen samt även stödresurser (bland annat ett transportflygplan av typen Hercules). Propositionen sätter även tydliga gränser för insatsen. Den ska pågå i högst tre månader och svenskt jaktflyg får inte attackera mål på marken.

– Begränsningarna i regeringens proposition är väldigt tydliga och viktiga. För Vänsterpartiet är det väsentligt att svenskt deltagande i insatsen bidrar till att uppfylla FN-resolutionen, det vill säga att skydda civila. Allt annat, till exempel att gå in med marktrupper, skulle vara att överskrida mandatet från FN och är helt uteslutet, säger Hans Linde.

Kopiera länk